Så här skriver GP om ljus. Hur tänker ni om detta och vad har ni hört?

Man skulle ju vilja ha det både mysigt och vackert och ändå veta att man inte förstör miljön eller sin hälsa. Men samtidigt låter det som att det är överdrivet att säga att det skulle skada hälsan i dessa mängder. Men kanske skadar det mer miljön då? 

Vore intressant att höra hur ni tänker. 

 

"Forskare vid South Carolina State University har studerat vad som händer vid förbränningen av olika slags ljus. Vid laboratorietester visade paraffinljusen på höga toppar för många kemikalier. Till största delen därför att de brinnande ljusen inte kan skapa tillräckligt höga temperaturer för att förbränna farliga molekyler som toluen och bensen, ämnen som kan kopplas till såväl cancer som astma.

Även om mängderna är så små att det tar många år innan hälsan påverkas, bör de rum där paraffinljus används därför vara väl ventilerade, råder forskarna. De avråder även från att använda ljusen alltför ofta.

Forskare vid Lunds tekniska högskola som studerat förbränning av olika typer av ljus har funnit att halterna av ultrafina partiklar kan bli hög vid förbränning av paraffinljus. Och troligen är det just ultrafina partiklar som är det största orosmolnet vad gäller paraffinet, menar Lars Barregård.

- Däremot har en tysk undersökning visat att kopplingen till cancerframkallande och irriterande ämnen inte är lika stark. Man har här sett att förbränningen av 30 ljus i ett rum under tre timmar ger mindre hälsofarliga utsläpp än om någon röker en cigarett i rummet. Men det finns ändå anledning att rekommendera stearinljus framför paraffinljus.

Paraffin används i både värmeljus och vanliga ljus. Men värmeljus av stearin, som är ett miljövänligare alternativ, är inte lätta att hitta.

Och de som finns är ofta tillverkade av palmolja, visar GP:s undersökning.

- Vi tycker inte om palmolja om den inte är miljömärkt, säger Sara Örberg, handläggare Bra Miljöval vid Naturskyddsföreningen.

Som konsument kan du titta efter märkningen RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil, ett certifieringsverktyg för palmoljeproduktion) på förpackningen. Det är en garanti för att palmoljan inte kommer från jätteplantager vars produktion ger stora ekologiska och sociala problem."

Här kan ni läsa hela artikeln:

http://www.gp.se/konsument/konsumentguider/1.512770-valj-ratt-ljus

Kommentera

Publiceras ej